Helgaker Gård i stadig utvikling

Vi ønsker å utvikle oss til å bli et landskapshotell på en levende bondegård på Hadeland.

Det skjer mye her på gården, og prosjektene har vært mange de siste par årene – og flere nye vil iverksettes fremover.

Vi ønsker å utvikle oss til å bli et norsk landskapshotell på en levende bondegård på Hadeland. Det bølgende skog- og åkerlandskapet som Helgaker ligger midt inne i, er et av Norges 11 utvalgte kulturlandskapsområder med status som nasjonalt verdifult. I dette landskapet skal vi skånsomt bygge 12 nye landskapsrom som vil bli en berikelse til den øvrige, tradisjonelle gårdsbebyggelsen.

Helgaker som gårdsbruk går tilbake til 1300-tallet og har vært drevet i samme familie siden 1750. Det var utpå dette århundret da dagens drivere utviklet hotellvirksomheten som ny næring i tillegg til gårdsdriften.


Autentisitet og tett på naturen.
Som vertskap ønsker vi å gi våre gjester de beste rammer for seminaret, lederprogrammet eller selskapet. Og det samme til deg som kommer som privat gjest. Gårdens rom og stuer som har et rustikt preg, men med moderne design kombinert med stille og gode omgivelser settes pris på av våre gjester. Vi vil at du skal ta naturen inn på flere sett – og vår enkle, tilrettelagte meditative vandringstur «Ta naturen-inn» gir deg det lille ekstra å ta med deg videre i hverdagen og til ettertanke i livet.Egen matproduksjon på gården
Gårdsdriften er for det meste grasproduksjon for beite og vinterfôr for vår besetning med Aberdeen Angus storfe.

Vi har over en periode utviklet en del av gården til økologisk produksjon av poteter, grønnsaker og urter. Fra 2023 er denne produksjonen Debio godkjent.

I fjor hadde vi en stor avling av rotgrønnsaker og urter i vår økologiske hage. Deriblant den nye potetsorten Nansen som vi har valgt å dyrke her hos oss. Dette er en potet med veldig god smak og er anvendelig til ulike bruksmåter.


U-reiste råvarer
Vårt kjøkken er nå kommet i en god posisjon til å benytte egenproduserte kvalitetsprodukter fra vår økologiske hage. Vi er i gang med å forme flere gode vegetarretter på menyen, og vi ønsker at hver gjest skal få oppleve et godt vegetarmåltid mens de er på besøk hos oss.

Vi er også inspirert av det globale kjøkken, og du skal ikke se bort ifra at du vil se norske råvarer med en asiatisk vri her på menyen i tiden som kommer.

Vårt eget Angus kjøtt er som regel alltid på middags- eller lunsjmeny her hos oss. Produksjonsdyrene på gården skal ivaretas på den beste måten med hensyn til velferd, stell og foring. Det gir noe ekstra for våre gjester og kunne få anledning til å se Angus dyra på utegang, både sommer og vinter.


Soltak, biofyr- og vannbåren varme.
I oktober installerte vi 120 solcellepaneler på låvetaket med opptil 50 KWH produksjonskapasitet. De fleste er montert på den sørvendte takflaten, men også låvens takflater mot øst og vest har fått installert solceller. På denne måten klarer vi å utnytte mye energi fra solens vandring gjennom dagen. Soltaket gir strømproduksjon til lys og kraftbehovet på gårdshotellet og til gårdsdriften. Biofyranlegget som har vært i drift i 6 år brenner opphugget flis av tørrgran og avfallsvirke fra egen skog. Dette er hovedvarmekilden for oppvarming i gårdshotellet året rundt. Nå kobler vi solanleggets overskuddskraft inn i biofyrens store ladetanker. Ved å samkjøre disse to energisystemene får vi en svært god miljø- og kostnadsmessig energiløsning.


Bækkestua

Bækkestua er den 90 år gamle hvilekoia oppe i gårdsskogen ved Lygna, ca. 10 km fra gården. I forbindelse med restaurering av denne, har den gamle ytterpanelen fra koia blitt til en dekorativ vegg i vår nye spisesal i låven - Bækkestua. Vi elsker at den gamle hytteveggen har fått nytt liv!
I Bækkestua har vi også fått plass til en stor grillpeis. Denne fremstår som et smykke og midtpunkt i rommet, og setter god stemning når grupper samles til et godt måltid.


«Ta naturen inn» - en meditativ opplevelsepå Helgaker
Dette var en aktivitet som vi iverksatte i 2021, og som vi kontinuerlig videreutvikler.
Med god hjelp fra vår ambassadør, biolog Dag O. Hessen «tas dere med på en reise» på en vandringstur i nærskogen ved gården. Igjennom skogens varierte biotoper kan du gå på den flislagte skogsstien, ta en pause på de opphøyde benkene og slappe av og se utover kulturlandskapet. Aktiviteten stimulerer til å bruke sansene og iaktta og nyte de små og store kvalitetene som naturen byr på. Det er gledelig med de gode tilbakemeldingene fra våre gjester på denne «Ta naturen inn» aktiviteten.


Om du er fristet til å ta med dine kollegaer eller venner til Helgaker, for et firmaarrangement, event eller selskap så ønsker vi deg varmt velkommen hit til oss!